zwangerschap


Zwangerschap en essentiële olie…

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen regelmatig last van kleine en soms grotere kwaaltjes. De natuurlijke oliën zijn een prachtig hulpmiddel tijdens de zwangerschap. Het is in te zetten voor een sterker immuunsysteem, gezonde spijsvertering, kalmerend, het bevorderen van een gezond slaap patronen en verzacht pijn. Hierbij een overzicht met de meest voorkomende klachten:

(Ochtend)misselijkheid: Ginger (aanbrengen, ruiken en innemen), Peppermint (aanbrengen en inhaleren en niet meer gebruiken in het 3e trimester!), Digize (aanbrengen): verdun de olie zoals geadviseerd met een draagolie en breng 1-3 druppels aan op oren, langs de kaak en op reflexpunten op de voeten (in het Modern Essentials boek of app staat hier meer uitleg over).

Spijsvertering: De Digize is zeer rustgevend voor je spijsvertering. Je kunt deze olie innemen of aanbrengen op je buik. Lavender, Roman Chamomile, Orange kunnen ook ingezet worden bij klachten met de spijsvertering. De oliën kunnen verdunt aangebracht worden. Orange kan ook ingenomen worden, druppel 1 of 2 druppels in een half liter water of bijvoorbeeld een bakje kwart is erg lekker!

Maagzuur: Neem 1-2 druppels Digize in. Meng de druppels in een beetje water of als je dit niet lekker vindt maak je de capsules zelf middels de Clear Vegetable capsules afgevuld met draagolie.. Je kunt de olie ook onder de voeten aanbrengen, ook hier wordt het prima opgenomen door het lichaam.

Stemmingswisselingen: Wanneer je de neiging hebt wat somber te zijn of je druk te maken over alles wat er komen gaat kun je een diffuser gebruiken en met bijvoorbeeld Orange, Citrus Fresh of Grapefruit. Er zijn ontzettend veel andere oliën die veilig te gebruiken zijn en iets moois doen voor je stemming. Zo is de Rutavala kalmerend en haalt Grounding je meer uit je hoofd wanneer je erg piekert, deze oliën zijn ook goed te gebruiken voor het slapen gaan. De feelings kit is een aanrader voor tijdens de zwangerschap, bevalling en de eerste periode als jong gezin.

Rugklachten: Wanneer je veel last hebt van je rug of nek kun je veilig de Deep Relief olie of rub inzetten.

Slecht slapen: Lavender, Roman Chamomile, Rutavala. Gebruik deze olie onder de voeten, achterkant van je nek en borst om je lichaam te helpen om meer te ontspannen. Je kunt de olie verdunt met water in een spray doen en gebruiken als “slaap spray” op je beddengoed en kussen voor je gaat slapen. De diffuser op de slaapkamer kan ook heel fijn zijn omdat je meerdere uren die olie zult ruiken, dit terwijl jij natuurlijk al heerlijk ligt te slapen.

Onrustige benen: Wanneer je last hebt van onrustige benen kun je de Lemongrass of de AromaSiez inzetten.

Algehele weerstand: Smeer Thieves dagelijks onder je voeten voor een boost voor je immuunsysteem.

Vroege weeën: Verdun Lavender met een draagolie en smeer dit op de buik wanneer het nodig is. Uiteraard kun je deze olie ook inhaleren, dit zorgt voor meer ontspanning. Inhaleren kun je doen door de olie die je in je hand hebt te inhaleren, maak hiervoor een kommetje van je handen. De diffuser kun je hier ook voor inzetten.

Wanneer je zwanger bent, let je vaak het meest op wat je eet en drinkt. Gezond eten is heel belangrijk in de zwangerschap! Maar hoe zit het met wat je op je lichaam smeert of inademend? Dit komt ook in ons lichaam, alleen op een andere manier dan voeding. In de zwangerschap is het dus naast gezond eten ook aan te raden om op te letten wat je smeert en inademt. Vermijd alles met “fragrance” want dit is een synthetische chemische toevoeging wat een product geur geeft. Je lichaam herkent deze producten niet omdat ze niet natuurlijk zijn en moet nog harder werken. Een paar tips voor dagelijks gebruik:

Parfum: In plaats van parfum, kun je kiezen voor jouw favoriete  essentiële olie. Smeer dit lekker achter je oor, in je nek en je zult heerlijk ruiken. Je kunt een kleine spray flacon aanschaffen en daar je favoriet in doen, zo heb je altijd je eigen parfum bij de hand die, afhankelijk van welke olie je gebruikt, ook nog iets voor je doet!

Bodylotion: In plaats van lotions kun je kiezen voor kokosolie (of een 100% natuurlijke crème/body butter) met een essentiële olie.

Hand-, body- en face wash: Dit kun je allemaal zelf maken met slecht een paar ingrediënten. Je koopt een basiszeep waar je zelf een olie en eventueel vitamine e aan toevoegt. Lees hier hoe je aan de slag gaat.

Luchtverfrisser: In plaats van commerciële luchtverfrissers of geurkaarsen kun je een diffuser met essentiële oliën in de kamer plaatsen. Deze simpele natuurlijke oplossingen zijn een cadeautjes voor jezelf en de baby in je buik!

Nog een aantal tips…

Tijdens de zwangerschap is de algemene aanbeveling 1 druppel essentiële olie te mengen met 1 theelepel draagolie (bv kokosolie of amandelolie. Het innemen van de olie wordt in sommige gevallen afgeraden tijdens de zwangerschap, lees hiervoor altijd het Modern Essentials boek of gebruik de app. Luister altijd goed naar je lichaam, ook als je niet zwanger bent. Als de olie niet goed voelt stop je met het gebruik. Een essentiële olie zal de bevalling niet starten als het lichaam er niet klaar voor is, de olie kan de start van een bevalling niet afdwingen. Op deze website wordt alleen gesproken over Young Living essentiële oliën die 100% puur zijn en een therapeutische graad hebben. Gebruik nooit zomaar een andere olie wanneer je niet zeker kunt zijn van de kwaliteit.

Olien die veilig te gebruiken zijn in de zwangerschap:  Frankincense, Geranium, Ginger, Lavender, Lemon, Melaleuca, Roman Chamomile, Sandalwood, Ylang Ylang , Orange, Bergamot en Grapefruit.

Oliën die huidirritatie kunnen veroorzaken:  Clary Sage (stimuleert weeën), Clove, Cypress, Marjoram , Rosemary (kan de bloeddruk verlagen), Oregano and Thyme. Gebruik alleen als dit nodig is!