newborn & baby


Newborn & Baby

Ik ben gek op baby’s en weet als geen ander hoe fijn het is als de eerste fase met je kindje goed verloopt!

In het eerst jaar kun je tegen behoorlijk wat uitdagingen aanlopen…krampjes, luieruitslag, doorkomende tandjes. Omdat je kindje nog zo puur is wil je waarschijnlijk niet gelijk allerlei medicatie geven, een olie kan op een natuurlijke manier ondersteunen. Het is belangrijk om niet zomaar elke olie te gebruiken, ik adviseer alleen de meest pure en veilige, therapeutische graad oliën van Young Living. Andere oliën kunnen oplosmiddelen, bestrijdingsmiddelen, kunststoffen en andere chemische stoffen bevatten.

In het eerste levensjaar van je kindje moet je de olie sterk verdunnen. Dit is fijner voor jouw kindje en voor jouw portemonnee. Verdunnen doe je om gevoeligheid van de huid te voorkomen en omdat kleintjes heel erg open staan voor geur, ondanks dat wij het lekker vinden ruiken kan het voor een baby te heftig zijn. Hoeveel kilo weegt een volwassene en hoeveel een baby, het is echt een Daarnaast moet het lichaampje zelf al heel hard werken nu het niet meer veilig in mama’s buik zit, teveel olie in het lichaam zou extra belastend zijn ondanks dat het een natuurproduct is. Een voetmassage vinden kindjes vaak heerlijk en kan helpen beter te slapen. Wanneer je de verhouding zoals hiernaast aanhoudt zit je altijd goed (baby: 2 eetlepels draagolie/1 druppel essentiële olie). Voor oudere kinderen in volwassenen kun je de olie steeds puurder gaan geven.
Veel voorkomende baby kwaaltjes en oplossingen:

1. Rustgevend en kalmerend: Verdun Lavendel, Roman Cammomile of RutaVala met een draagolie en masseer dit onder de voeten van je baby. Je kunt het ook op je eigen borst smeren als je je kindje bij je draagt om te kalmeren. Een kalmerende olie op een laken of deken in het bedje is ook mogelijk. De diffuser aan is ook een heerlijke manier om meer rust te creëren.

2. Ondersteuning spijsvertering: Verdun 1 druppel Lavendel en Orange in 2 eetlepels draagolie en wrijf hiermee je baby’s buik in. Dit doe je altijd met de klok mee, voor ten minste 30 seconden om de spijsvertering te ondersteunen. Gebruik elke 15-30 minuten, tot het buikje wat rustiger wordt.

3. Schrale billen: Verdun 1 druppel van elk van Lavendel en Tea Tree in gefractioneerde kokosolie of andere draagolie om de huid te kalmeren. Eventueel kun je er nog een druppel Frankincense toe voegen als je dit in huis hebt. Breng dit aan bij het verwisselen van de luier in plaats van luiercreme. Je kunt ook een spuitflesje gebruiken om het op de huid te spuiten. 

4. Doorkomende tanden: Gebruik verdund Lavendel, Roman Cammomile of RutaVala langs de kaaklijn elke 15-30 minuten om te kalmeren.

5. Oren: Verdun Lavendel en Tea Tree en brengt dit aan achter het oor (nooit oliën in het oor!). Breng dit regelmatig aan. Je mag best wat in de oorschelp smeren van wat je over hebt aan je vinger.

6. Ondersteuning van de ademhaling: Verdun Raven/ RC olie met een draagolie en breng dit aan op de borst, rug en voetjes. Houd hierbij de verduntabel aan. Ook kan deze olie gebruikt worden in een diffuser.

Veilig te gebruiken

Hierbij een aantal oliën die goed te gebruiken zijn voor je newborn nadat je ze hebt verdund. Vele andere kunnen gebruikt worden, doe dat op gevoel en eigen inzicht.Lavendel, Peace and Calming, Valor, Roman Chamomile, Melaleauca, Frankincense, Lemon, Orange.

Nog even mee wachten

Een aantal oliën raad ik aan om nog niet aan je baby te geven. Deze oliën kunnen allemaal irriterend zijn voor de huid en / of irriterend voor de luchtwegen. Deze oliën zijn minder een probleem als onderdeel van een mengsel. In de samengestelde olie Breathe zit bijvoorbeeld pepermunt maar is verdund wel veilig te geven bij verkoudheid van een baby in een diffuser of om zelf dampo mee te maken.

Cinnamon Bark, Oregano, Peppermint

Veiligheidstips
Baby’s en kinderen tot 6 jaar mogen nooit oliën innemen. Na 6 jaar altijd sterk verdund innemen.
Houd oliën te allen tijde buiten het bereik van kinderen. Mocht het kind het wel inslikken, direct volle melk of yoghurt laten drinken/eten. Daarna arts raadplegen.
Nooit olie in of rond de neus of in de oortjes van de baby. Gebruik alleen zachte oliën, goed verdund, op het gezicht als dat nodig is (bijvoorbeeld bij kinderziektes)