borstvoeding


Borstvoeding en essentiële olie…

Borstvoeding is een van de  mooiste dingen die je voor je baby kan doen. Maar het is niet altijd gemakkelijk, soms vraagt het wat extra tijd, aandacht en inspanning. Borstvoeding kan, als je tegen uitdagingen aanloopt, ook voor stress en angst zorgen. Middels deze informatie willen wij graag laten zien wat het voor jou kan doen en kan ik je hier meer over vertellen zodat jij op een natuurlijke manier jezelf kan ondersteunen bij de borstvoeding, of je nu teveel of te weinig productie hebt.

Stimuleren melkproductie

Sommige vrouwen hebben niet gelijk een enorme melkproductie, bij hun kost het iets meer tijd om de melk te laten stromen. Het aanbod is voor veel jonge moeders vaak een zorg. Goed nieuws! Er zijn 3 oliën die fantastisch in te zetten zijn voor het stimuleren van je aanbod: Clary Sage, Fennel en Basil.

 • Clary Sage is een olie die bekend staat om de ondersteuning van het hormonale systeem dus het is een olie die te gebruiken is na de geboorte om de hormonen aan te moedigen om te doen wat ze moeten doen, de productie van moedermelk starten.
 • Fennel verhoogt de productie. Smeer per keer 1-2 druppels olie op het bovenste deel van de borst (niet op de tepel) verdund met een draagolie. Smeer altijd na het geven van borstvoeding, de essentiële olie heeft een sterke geur die minder fijn kan zijn voor de baby, mama’s eigen geur is het lekkerst! Ook kun je de olie innemen door 1-2 druppels onder de tong aan te brengen of te vermengen met een lepel honing of melk. In de meeste gevallen kun je binnen 3 dagen een verandering verwachten. Let op: gebruik Fennel niet meer dan 10 opeenvolgende dagen omdat het teveel de afscheiding in de urinewegen stimuleert.
 • Basil verhoogt de productie. Smeer per keer 1-2 druppels olie het bovenste deel van de borst (niet op de tepel) verdund met een draagolie. Smeer altijd na het geven van de borstvoeding ivm de sterke geur.

Teveel melk

Soms komt het voor dat je teveel melk produceert, dan is Peppermint een goede oplossing. Voor sommige vrouwen is het al genoeg om aan de olie te ruiken. Ook kan je het aanbrengen op de borst (niet op de tepel), vermeng de pure Peppermint olie sterk met een draagolie en doe dit direct na de voeding. Dit kan stuwing doen afnemen. De geur van Peppermint is scherp, gebruik het niet in de buurt van je kindje en was je handen goed na het gebruik. Geef je borstvoeding maar ben je ook zwanger in je laatste trimester? Laat de Peppermint dan achterwege, deze kan ervoor zorgen dat je ongeboren baby draait in de buik.

Geen stress

Borstvoeding kan stressvol zijn. Soms is jouw baby oververmoeid, nog druk met het leren van de borstvoeding of heeft jouw kleintje net zijn “fase”. En vergeet ook niet de wisselwerking tussen moeder en kind! Wij als moeders hebben een hoop te verwerken, voelen ons nog niet weer onszelf en soms is het moeilijk om de verbinding met je kindje te voelen of daar op te durven vertrouwen. Hierbij kunnen een aantal oliën helpen jullie beide meer vrede en rust te geven.

 • Valor & Grounding: Breng dit aan onder je voeten om je te helpen meer te aarden en kalmeren. Ook is het fijn deze in de nek aan te brengen wanneer je je angstig of emotioneel voelt. Wanneer je de olie hebt gesmeerd maak dan van je handen een kommetje en inhaler de olie, heerlijk en wist je dat de olie binnen 22 seconden zijn invloed heeft op je brein?
 • Lavendel en Peace and Calming: Dit zijn allemaal zeer rustgevende oliën. Je kunt deze gebruiken op je polsen, nek, onderkant van de voeten om je te helpen jezelf rustiger te voelen. Alleen al door het zelf te gebruiken is het genoeg om als aromatherapie voor je kleine te gebruiken. Uiteraard mag je deze olie ook verdund aan je kindje geven tijdens bijvoorbeeld een heerlijke voetenmassage!

Tips voor een gezonde melkproductie

Soms als je (te) lang wacht met voeden of je ervaart veel stress kunnen de melkkanalen van je borst verstopt raken en je borsten hard worden.

Hierbij de beste tips om dit aan te pakken, hoe eerder hoe beter als het gaat om verstopte melkkanalen!

 • In de eerste plaats – voeden, voeden, voeden! Het kan gevoelig zijn en je wilt misschien helemaal niet aan voeden denken maar het geven van de borst is de beste oplossing.
 • Het gebruik van massage kan helpen de melk te laten stromen vanuit de verstopping. Wanneer je onder de warme douche staat “kam” dan met je hand de huid van boven de pijnlijke plek richting de tepel. Dit werkt heel goed!
 • Gebruik warmte rondom de borst door een warm kompres of een warmwaterkruik.
 • Gebruik een verdund Citrus Fresh mengsel een de Lavendel op het pijnlijke verharde gebied om de opgehoopte melk vrij te laten komen.
 • Het is belangrijk om je immuunsysteem te ondersteunen wanneer dit gebeurt, zodat er geen ontstekingen ontwikkelen. Gebruik een immuunsysteem ondersteunen oliën zoals Oregano of Thieves op de onderkant van uw voeten, of neem het in met een glas melk of in een lege capsule om gezond te blijven.
 • Wanneer de melkgangen toch verstopt raken kan dit snel uitgroeien tot een borstontsteking. Je hebt dan pijn, je borst is rood en gaat gepaard met koorts. Wil je een olie gebruiken masseer dan Lavendel verdund met een draagolie richting de tepel. Je kunt ook elke 2 uur een olie uit het “antibiotische” spectrum gebruiken. Denk dan aan Melaleuca of Oregano verdund met een draagolie masseren op de borst (niet op tepel) na een voeding of onder de voeten (ivm de geur). Deze olie kun je ook innemen, tot max 4 druppel van een van de genoemde oliën elke 2 uur in een capsule innemen. Let op, wanneer de klachten niet afnemen altijd contact opnemen met je huisarts!

Pijnlijke tepels

Pijnlijke tepels komen voor, zeker wanneer je net bent gestart met het geven van borstvoeding. Je borsten wennen aan het het voeden en de druk die erop gezet wordt. Vraag je kraamhulp om hulp en een lactatiekundige kan ook echt verschil maken door je tipt te geven hoe je je kindje beter kunt aanleggen.

Je kunt verschillende oliën gebruiken: Frankincense, Lavendel, Geranium, Roman Chamomile of Sandelwood gebruiken, verdund met een draag olie. Je brengt het aan nadat je de baby hebt gevoed, je huid zal de olie opnemen voordat je weer gaat voeden.

Niet gebruiken tijdens borstvoeding

We weten niet zeker hoeveel van de oliën die wij gebruiken uiteindelijk in de moedermelk terecht komt. Wel weten we dat voedsel dat we eten en medicijnen die we innemen in de melk terecht komt in verdunde vorm. Het is echter moeilijk te zeggen hoeveel er via de huid bij de melk terecht komt. Volgens meerdere gebruikers en borstvoedingsspecialisten komt “vrijwel niets” in de melk en is het veilig te gebruiken. Dat gezegd hebbende zijn er toch een paar oliën die worden afgeraden …

 • Oregano, Kaneel, Cinnamon Bark – Vermijd de meest krachtige olie, tenzij het absoluut nodig is. Als je ze gebruikt, verdunnen de olie dan goed (1 druppel per theelepel draagolie). Mengsels zijn veel zachter, zoals kaneel in Thieves kan verdunt gebruikt worden.
 • Peppermint is ook een olie die met zorg gebruikt dient te worden door vrouwen die borstvoeding geven. Gebruik het direct na het voeden als het echt nodig is bijvoorbeeld bij hoofdpijn. Sommige vrouwen reageren sterk op deze olie alleen al door te ruiken. Pepermunt niet bij kleine kinderen onder de 6 jaar gebruiken omdat dit een scherpe olie is.
 • Wintergreen. Het is prima te gebruiken als onderdeel van een mengsel als Deep Relief (verdund), maar vermijd het gebruik van pure Wintergreen.
 • Digest en Cleanse en andere detox producten. Vermijd reiniging terwijl je borstvoeding geeft. De afvalstoffen die vrijkomen komen in de moedermelk.Wanneer je oliën gebruikt, wees er dan zeker van dat het een pure olie is zoals de olie van Young Living, deze kunnen veilig gebruikt worden.