bevalling


Bevallen en essentiële olie…

Je kunt tijdens de bevalling prima gebruik maken van etherische oliën. Je kunt ze inzetten middels de diffuser en eventueel smeren bij pijnbestrijding. Ik persoonlijk adviseer echter het laatste daar de baby na de bevalling direct bij de moeder ligt en dus ook in aanraking komt met de olie. Wanneer je de diffuser gebruikt adviseer ik tevens deze direct uit te zetten zodra je bevallen bent of tijdens de pers weeën.

Weeën stimuleren

  • Mirrh versterkt weeën en kan de bevalling op gang brengen.
  • Clary Sage kan helpen bij weeën zwakte. Elk half uur aanbrengen met wat kokosolie op de buik en aan de binnenkant van de enkels.

Natuurlijke pijnbestrijder

  • Basil is een olie die de pijn kan verzachten tijdens de bevalling. 2 druppels vermengd met 2 theelepels kokosolie op de buik en de slapen aanbrengen. Helpt om de pijnzenuwen meer te ontspannen.
  • Black Pepper is goed in te zetten bij pijn in de onderrug.
  • Clary Sage ondersteunt de geboorte door zijn euforische en pijn verlichtende werking, steunt de ademhalingsspieren, de baarmoeder (placenta laat makkelijker los) en werkt rustgevend op de lage wervelkolom. Gebruik 3-4 druppels op de binnenkant van de enkels.
  • Geranium is een olie die pijnstillend werkt en stress verlagend is.
  • Citrus Fresh zorgt voor een positieve sfeer tijdens de bevalling, ook doodt deze olie bacteriën die in de lucht zitten wanneer je de diffuser gebruikt.

Tijdens de bevalling kan een olie direct ontspanning geven door het te inhaleren, hierdoor kan de bevalling als minder pijnlijk worden ervaren. Wanneer je meer ontspannen bent maakt je lichaam namelijk minder adrenaline aan en meer goede beval hormonen, hierdoor kan de bevalling makkelijker verlopen. Gebruik een olie die je zelf fijn vindt en gebruik dit in een diffuser. Dit is niet alleen fijn voor de aanstaande moeder maar voor iedereen in de kamer. Als je in het ziekenhuis bevalt en je gebruikt daar de diffuser heeft dit als voordeel dat de kamer gelijk jouw eigen geur krijgt, zodat jij je meer op je gemakt voelt. Ook zijn er verschillende oliën die de bacteriën die veel aanwezig zijn in het ziekenhuis doden.

Lavendel werkt rustgevend op het zenuwstelsel en kalmeert. Lavendel is ook heerlijk om op een nat washandje als je het erg warm hebt.

Rutavala reduceert stress en werkt kalmerend op het zenuwstelsel

Grounding helpt om meer te ontspannen en verhoogd het doorzettingsvermogen tijdens de moeilijke momenten van de bevalling, deze olie haalt je uit je hoofd.

Transformation is een olie die een vrolijke en blije stemming creëert en tegelijk rustgevend werkt.

Alle oliën kunnen in de diffuser maar ook met een draagolie gebruikt worden. Wanneer je de pure olie mengt met een draagolie zoals de V-6 Vegetable Oil van Young Living kun je hem gebruiken om bijvoorbeeld de voeten mee te masseren. De oliën die kalmerend werken tijdens de bevalling zijn na de bevalling ook allemaal heel goed te gebruiken voor het hele gezin. Ons advies is hierbij ook, smeer geen olie hoger dan de voeten tijdens de bevalling daar de baby op deze manier niet in aanraking kan komen met de olie. Dit wil je zo lang mogelijk mijden direct op de babyhuid, deze is nog heel erg gevoelig.