zwangerschap & daarna

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren. Aromatherapie wordt vooral ingezet bij klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid. De geuren zouden inwerken op het onderbewuste en een verstoord zenuwstelsel terug in evenwicht brengen. Wat een prachtige tool heeft moeder natuur ons toch gegeven!

Tijdens je zwangerschap en daarna kun je dan ook zeker gebruik maken van aromatherapie. Er zijn echter wel richtlijnen wat je beter wel en wat je beter niet kunt gebruiken tijdens bepaalde perioden. We hebben de verschillende stadia daarom voor je op een rijtje gezet zodat je zelf alles rustig kan nalezen.

Hoe werkt aromatherapie?

De oliën komen door inademing en het aanbrengen op de huid in ons systeem terecht. Als je een etherische olie inademt wordt deze eerst opgevangen door de reukzenuw, die vervolgens een seintje naar de hersenen stuurt. Je hersenen kunnen in reactie daarop chemische stoffen vrijlaten die inwerken op het zenuwstelsel. Dat kan ontspannend of juist activerend zijn. Je kan je dus voorstellen dat iedere geur een hele andere uitwerking tot stand brengt. Lavendel is bijvoorbeeld erg rustgevend op het zenuwstelsel, waar de Peppermint activerend werkt.

Hoe aromatherapie te gebruiken?

De meest gebruikte manier is het diffusen van de olie middels koude stoom. Zorg ervoor dat je wel water gebruikt in plaats van draagolie! Slim is om eerst de olie erin te druppelen, daarna het water erbij te doen, zo worden de moleculen beter verspreid en heb je er langer en intenser plezier van.

Daarnaast wordt het heel vaak gebruikt om te masseren, hierbij gebruik makend van een plantaardige draagolie, Amandelolie bijvoorbeeld. Wij gebruiken zelf graag de verschillende draagoliën van Young Living.

Verder zijn de oliën in te zetten om sprays, kompressen, luchtverfrissers en wasmiddel van te maken. Maar het wordt ook gebruikt voor in: bad, verzorgingsproducten, shampoo’s en creme. Young Living heeft ook een speciale Vitality lijn olie uitgebracht die geschikt is voor inname. Pas hier echter mee op in de zwangerschap en tijdens de borstvoeding, Wacht liever wat langer totdat jouw kleintje groot genoeg is om lichamelijk niet meer afhankelijk van jou te zijn.